NASA Ames Research Center  + Visit the NASA portal Site Accessibility Notes
 banner, includes moonscape
 Home

Lunar Research Station Design Challenge

Final Design
Ms. Gladhart's Students
Eisenhower Elementary, Station Two
By: Quinn, Savannah, Cayton, and Lily

The model of the lunar research station that we have created has a sick bay for unknown viruses that are on the moon.  The sick bay is near the airlock so when astronauts get hurt out of the research station, they can get them to medical help quickly.   It uses and stores solar power with solar panels.  The station is made of sheet metal and has windows made of polycarbonate to observe the environment from.  We chose polycarbonate because it is very strong and is clear, so is perfect for the job.  We would bring the station over to the moon almost complete, with only a few parts not connected.  For this we would need a very large space shuttle.  To supply for the oxygen, we have made a large room of plants that have large leaves and give off more oxygen than plants with smaller leaves.  A good part of that is also that we get to eat the plants’ fruits when they become ripe.  Our station is designed to house only four people, though by our explanations it probably sounded like it was for a city.  The station has a large drill attached to it that drills into the surface of the moon and sends the rock off to a nearby room, a few feet away.  There the rocks are tested to see what they are made out of and what is contained in them.  The oxygen is extracted from them to supply the supply more oxygen so that when it is time for the plants to die, the astronauts will have enough oxygen to last.  The station has a large room for exercising and eating.  We have thought up a vacuum at the ceiling of the exercise room that sucks up all of the excess food floating around and it grinds up all of the food and the food flows down to the green house, where it acts as mulch for the plants and helps them grow.  The roof of the greenery is made of polycarbonate also so that the plants will have plenty of sunlight.  The station is coming from an opening flap in the spaceship and will come out automatically when the flap is opened.  That is the end of this explanation for time is short for us.  We could tell so much more about our idea, but our time is limited, so this is the end.  

student model of living quarters student model of floor plan
student model of detail student model of detail

 

 

 FirstGov  NASA

NASA Official: Mark León
Last Updated: May 2005
+ Contact Us